Datorită durabilității sale și caracteristicilor unice, produsele din marmură nu numai că își păstrează frumusetea inițială, dar dobândesc și un farmec încântător. Din acest motiv, astăzi, scările din marmură sunt intalnite mai des. Sunt la fel de relevante atat în interiorul clădirilor de birouri cât și în vile de elită sau in apartamente.
Prestigiul marmurei i-a asigurat întotdeauna un loc in topul materialelor de construcție. La urma urmei, nu este doar o completare la orice stil de design interior, ci o sursă inepuizabilă de idei și fantezii pentru designeri și arhitecți.

Ca material de construcție, marmura are un număr imens de avantaje :
• Rezistente la coroziune și umezeala;
• Razele soarelui nu pot deteriora piatra naturală;
• Are o durată de viata de peste o sută de ani;
• Va dura mult timp prin intretinere și impregnare;
• În piață puteți găsi o gamă uriașă de culori din marmură.
În plus, casa în care se află o scară de marmură, îl caracterizează pe stăpânul său ca fiind un om cu gusturi sofisticate, chiar nobile.
Datorită meritului său arhitectural, marmura a fost folosită mult timp pentru decorarea exterioară și interioară a clădirilor și doar relativ recent a fost utilizată pe scară largă în construcția de scări în case și apartamente.
Scările din marmură au insa și minusuri, despre care trebuie să știți :
• Suprafața de marmură poate fi deteriorată prin acțiunea particulelor abrazive conținute în agenții de curățare;
• Nu este recomandabil să permiteți razelor ultraviolete să lovească marmura;
• Nu este potrivita pentru constructia balustradelor;
• Umiditatea nu distruge treptele de marmură, dar în stare umedă sunt alunecoase și necesită o acoperire suplimentară antiderapantă.
Cu toate acestea, marmura este cea mai potrivită pentru a face scări în interior.
O caracteristică distinctivă a unui material precum marmura este versatilitatea sa: marmura va fi adecvata în orice interior, fie el clasic sau ultramodern.
Marmura arată excelent în următoarele direcții de proiectare:
1. Stil clasic. Marmura subliniază în mod deosebit simplitatea și naturalețea formelor convenționale și va fi adecvata unde alte materiale nu isi vor găsi utilizare.
2. Stil francez. Este considerat ceva asemănător cu cel clasic; această direcție este potrivită pentru nuanțele discrete de marmură.
3. Baroc. Acest stil vă va duce in periada Renașterii, când marmura, ca material arhitectural, s-a consolidat datorită numeroaselor sale avantaje. Stilul contine scări, în combinație cu vaze în aer liber, sculpturi și basoreliefuri.
Prelucrarea materialului
Marmura nu este în zadar unul dintre cele mai vechi materiale de construcție. Inca din antichitate, acestui material i-a fost acordata o atentie sporita, ceea ce a contribuit la crearea și dezvoltarea unei școli separate de prelucrare a marmurei. Lecțiile ei sunt relevante si astăzi, finisarea pietrei necesitand cunoștințe temeinice.
Există câteva moduri principale de prelucrare a pietrei de marmură. Acestea se bazează pe tipul de suprafață finisată a materialului și pe principalele proprietăți ale acestuia. În funcție de tipul de tratament, suprafața marmurei este clasificata :
1. Buciardata. Există o diferență de relief la 3-5 mm, ceea ce conferă scării efectul stagnării, masivității și solidității.
2. Periata. Aceasta este o suprafață netedă, mată, care se distinge printr-un model natural distinct al pietrei.
3. Lustruită. Suprafața se caracterizează printr-o strălucire de oglindă și maximizează frumusețea și naturaletea pietrei.
Indiferent de aplicatie sau de prelucrare, marmura a fost, este si va ramane mult timp de acum inainte materialul cel mai dezirabil pentru amenajarea treptelor de interior, iar specialistii Rocas Decor va pot ajuta sa o integrati in locuinta dvs.